16 iun. 2023
Lumea misterioasă a legumelor! Natura ne-a răsfăţat cu acest dar colorat şi hrănitor, care conţine numeroase nutrienţi importanţi. Dar cum să consumăm aceste legume pentru a păstra cât mai multe substanţe nutritive în ele şi pentru a facilita digestia alimentelor preparate din ele? În această postare vom analiza ce legume trebuie consumate în formă brută sau gătită pentru a obţine cele mai bune rezultate în privinţa conservării nutrienţilor şi a uşurinţei digestiei.


.
Morcovul: Morcovul poate fi consumat atât crud, cât şi fiert, dar consumul în stare crudă păstrează cele mai multe substanţe nutritive. Morcovul este o sursă excelentă de vitamina C, care poate fi parţial pierdută în timpul procesului de gătire. În plus, morcovul crud este bogat în fibre, ceea ce contribuie la procesele digestive.
Broccoli: Broccoli este o altă legumă care ar trebui consumată în stare crudă. Enzimele şi nutrienţii din broccoli sunt mai bine păstrate în forma crudă. Dacă îl gătim, trebuie să avem grijă să nu îl fierbem prea mult, deoarece substanţele nutritive importante pot fi distruse.
Roşia: Roşia poate fi consumată atât crudă, cât şi gătită. Consumată crudă, conţinutul de vitamina C al roşiei este cel mai mare, în timp ce prin gătire, conţinutul de licopen (un antioxidant) creşte. Licopenul este eliberat în organism în urma expunerii la căldură şi ajută în lupta împotriva radicalilor liberi.
Spanacul: Spanacul poate fi consumat atât crud, cât şi gătit. În forma crudă, spanacul este o sursă bogată de fibre alimentare, care facilitează digestia. Cu toate acestea, gătitul creşte absorbţia fierului din spanac, deci dacă avem nevoie de aport suplimentar de fier, este bine să-l gătim.
Dovleacul: Dovleacul poate fi preparat perfect fie prin fierbere, fie prin aburire. Procesul de gătire ajută la absorbţia beta-carotenului (precursoare de vitamina A) în organism. În plus, dovleacul are un conţinut ridicat de fibre, care ajută la digestie şi la senzaţia de saţietate.
Leguminoase (fasole, linte, năut): Leguminoasele sunt de obicei consumate fierte sau aburite. Aceste legume au un conţinut ridicat de proteine şi conţin nutrienţi importanţi, cum ar fi fierul şi fibrele. Gătirea ajută la descompunerea amidonului şi a substanţelor antinutritive, ceea ce le face mai uşor digerabile. Leguminoasele prefierte pot fi utilizate în salate sau supe cu succes.
Ardeiul: Ardeiul poate fi consumat atât crud, cât şi gătit. În stare crudă, ardeiul are un conţinut ridicat de vitamina C, care poate scădea în urma expunerii la căldură. Dacă îl gătim, trebuie să avem grijă să nu-l gătim prea mult, pentru a nu pierde nutrienţii valoroşi. Ardeiul este în general uşor de digerat şi mulţi îl apreciază pentru prospeţimea şi consistenţa crocantă.
Conopidă: Conopida poate fi consumată atât crudă, cât şi gătită, dar gătitul ajută la atenuarea gustului puternic al conopidei. Gătitul conopidei ajută la digestia şi descompunerea substanţelor naturale din conopidă, care pot fi greu digerabile în stare crudă. Pe lângă conţinutul său sănătos de fibre, conopida conţine vitamina C şi vitamina K.
Cucumber (Castravete): Castravetele este în general consumat în stare crudă. Castravetele este răcoritor şi hidratant, ceea ce poate fi foarte plăcut mai ales în timpul verii. Conţinutul său ridicat de apă ajută la menţinerea hidratării. Din punct de vedere digestiv, castravetele este uşor de digerat şi este adesea utilizat în salate sau băuturi răcoritoare.
Sfeclă roşie: Sfecla roşie poate fi consumată fiartă sau coaptă. Gătitul ajută la atenuarea gustului intens al sfeclii, în timp ce majoritatea nutrienţilor şi antioxidanţilor rămân în sfeclă. Sfecla roşie are un conţinut ridicat de fibre, care ajută la digestie şi contribuie la o funcţionare sănătoasă a intestinului.

După cum se poate observa, există o varietate de legume care pot fi consumate în diferite moduri, iar fiecare persoană are preferinţele sale în ceea ce priveşte gustul şi digestibilitatea. Cel mai important este să consumăm legumele în stare proaspătă şi cât mai naturală posibil.
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept