15 iun. 2023
Presiunea atmosferică este o forţă invizibilă, dar care poate avea un impact semnificativ asupra corpului nostru şi stării noastre generale. Schimbările în presiunea atmosferică pot afecta diferite aspecte ale sănătăţii noastre şi pot determina simptome şi disconfort. Iată cum poate influenţa presiunea atmosferică starea noastră fizică şi emoţională:

Dureri articulare şi musculare: Mulţi oameni resimt o creştere a durerilor articulare şi musculare înaintea unei schimbări majore în presiunea atmosferică, cum ar fi trecerea de la o zonă de înaltă presiune la una de joasă presiune. Aceasta poate fi cauzată de expansiunea sau contracţia ţesuturilor moi din jurul articulaţiilor şi poate fi resimţită ca o durere sau rigiditate.

Dureri de cap: Schimbările bruşte în presiunea atmosferică pot declanşa dureri de cap la unele persoane. De obicei, acestea sunt cauzate de modificările în fluxul sanguin şi nivelul oxigenului în creier. Persoanele predispuse la migrene sau dureri de cap tensionale pot fi mai susceptibile la aceste efecte.

Stare de oboseală şi somnolenţă: Unele persoane pot simţi oboseală şi somnolenţă crescută înaintea unei furtuni sau a unei scăderi bruste a presiunii atmosferice. Acest efect poate fi atribuit schimbărilor nivelului de oxigen şi de serotonina din creier. De asemenea, modificările în presiunea aerului pot perturba ritmurile circadiene şi somnul normal.

Schimbări de dispoziţie şi emoţii: Presiunea atmosferică poate influenţa şi starea noastră emoţională. Unele persoane pot observa o schimbare în dispoziţie, cum ar fi anxietate, iritabilitate sau o stare generală de nelinişte înaintea schimbărilor meteorologice majore. Aceste efecte pot fi atribuite perturbărilor nivelului de neurotransmiţători din creier, cum ar fi serotonină şi dopamină.

Disconfort la nivelul urechilor: Schimbările rapide în presiunea atmosferică pot provoca disconfort sau durere la nivelul urechilor. Acest lucru se întâmplă de obicei în timpul decolărilor şi aterizărilor în avioane, dar şi în timpul schimbărilor meteorologice bruşte. Este rezultatul diferenţelor de presiune între interiorul urechii şi mediul înconjurător.
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept