14 iun. 2023
Dacă vă plac ciupercile, nu puteţi rata soiul pe care vi-l vom prezenta mai jos. Ciupercile porcini sau hribii au o aromă excelentă şi oferă suficiente proteine ​​pentru a acoperi nevoia zilnică.
Ciupercile porcini (hribi) se vând proaspete şi uscate şi sunt foarte apreciate din punct de vedere gastronomic. Sunt alimente de bună calitate care pot fi incluse în mod regulat în dietă. Care sunt beneficiile ciupercilor porcini şi cum se prepară?

Ciupercile porcini sunt cultivate în principal în Europa, deşi se găsesc şi în anumite regiuni din America de Nord şi Asia. Se culeg în principal toamna şi pot fi sotate şi consumate pe post de garnitură alături de multe feluri de mâncare.
Înainte de a începe, este esenţial să reţineţi faptul că aportul de ciuperci este recomandat de majoritatea experţilor în nutriţie. Ciupercile sunt alimente care conţin antioxidanţi şi care servesc la completarea necesarului zilnic de fibre. Datorită acestor elemente, funcţionarea fiziologiei interne este îmbunătăţită, prevenindu-se dezvoltarea multor patologii cronice şi complexe.
Caracteristicile ciupercilor porcini
În general, ciupercile porcini au o pălărie maro şi tulpini groase albe. Pălăriile variază ca mărime, dar când vine vorba de exemplarele de pe piaţă, acestea nu depăşesc câţiva centimetri. Forma lor este convexă. Sunt ciuperci uşor de curăţat cu o cârpă umedă curată.
Când le folosiţi în bucătărie, este esenţial să reţineţi că nu trebuie să fie înmuiate în apă sau umezite prea mult înainte de a le include în preparate. În caz contrar, caracteristicile lor organoleptice se vor deteriora.
Ciupercile porcini pot fi sotate sau incluse în diferite tipuri de omletă pentru a le valorifica pe deplin aroma. Textura lor cărnoasă le face să fie perfecte în diferite tipuri de preparate.

Valoarea nutriţională a hribilor
Ciupercile porcini se remarcă prin conţinutul de proteine, putând furniza peste 33 grame la fiecare 100 grame de produs. Cu toate acestea, proteinele din ciuperci au o valoare biologică scăzută, deoarece nu conţin toţi aminoacizii esenţiali şi nici nu au un scor bun în ceea ce priveşte digestibilitatea. În orice caz, ele servesc la acoperirea cerinţelor zilnice.

Din punct de vedere al micronutrienţilor, trebuie să menţionăm prezenţa vitaminei A, element care s-a dovedit a fi de mare importanţă în menţinerea sănătăţii vizuale pe termen lung.
Ciupercile porcini sunt şi o sursă de vitamina C, putând acoperi 185% din cantitatea zilnică recomandată. În ceea ce priveşte mineralele, acestea ne oferă fier.

Beneficiile ciupercilor porcini pentru sănătate
Primul dintre beneficiile ciupercilor porcini are de-a face cu prezenţa proteinelor. Proteinele fac diferenţa atunci când vine vorba de prevenirea dezvoltării patologiilor care afectează masa slabă, cum ar fi sarcopenia. Acest lucru este evidenţiat de cercetările publicate în revista Nutrients.
Sarcopenia este o boală care determină o reducere progresivă a masei musculare şi a forţei şi care poate ajunge să crească incidenţa altor probleme de sănătate.

Ciupercile porcini au fibre. Acest element măreşte volumul fecal, determinând astfel o mai mare stimulare a mecanoreceptorilor tractului digestiv. Fecalele coboară într-un mod mult mai eficient, reducând astfel riscul de constipaţie. Un studiu publicat în revista BMJ demonstrează clar acest lucru.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că o bună parte din fibre fermentează în interiorul tractului digestiv. Aceste fibre nu sunt digerabile, ci servesc drept substrat energetic pentru microorganismele care trăiesc în intestine. Acest efect contribuie la evitarea proceselor de disbioză care pot provoca modificări ale digestiei şi ale utilizării nutrienţilor.
Desigur, este bine ca în dietă să apară şi produsele lactate fermentate, care furnizează probiotice utile pentru microbiotă.










.
Sursa:https://dozadesanatate.ro/care-sunt-beneficiile-ciupercilor-porcini-hribi-si-cum-se-prepara/
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept