26 nov. 2021
Tiroida şi oasele – alimentaţia de toamnă
Tiroida şi oasele – alimentaţia de toamnă şi rolul acesteia reprezintă un subiect de actualitate, important atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Toamna este, poate, cel mai generos anotimp din punct de vedere alimentar. Aceasta deoarece ne pune la dispoziţie mare parte din legumele şi fructele de peste an. Putem profita de bogăţia ei pentru a ne pregăti corpul pentru sezonul rece şi de ce nu, pentru a îmbunătăţi sănătatea sistemul endocrin.

Iată câteva sugestii pentru lista de cumpărături:

Rădăcinoasele
Sunt sărace în calorii, dar extrem de bogate în fibre şi micronutrienţi. Dintre ele ţelina reprezintă o sursă vegetală bună de Calciu, Magneziu si Fosfor, minerale atât de importante pentru sănătatea oaselor şi prevenirea osteoporozei. Ea poate fi consumată şi crudă, în salate, alături de ridiche neagră sau roşie, o altă rădăcinoasă ce pe lângă Calciu, Magneziu şi Fosfor are şi un conţinut mare de vitamina C, un puternic antioxidant, ce protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi.

Cruciferele
Varza albă, conopida, broccoli, varza de Bruxelles – se adaugă şi ele legumelor importante pentru bunăstarea sistemului osos, pentru că sunt bogate în Calciu şi Fosfor. Se pot consuma şi fermentate, în special varza murată. Aceasta este o sursă foarte bună de probiotice, bacteriile atât de necesare sistemului digestiv.

Ciupercile
Ciupercile de pădure (hribi, gălbiori) conţin calorii puţine şi destul de multe proteine vegetale (conţin în medie 4g de proteine/100g).
Conţin Calciu şi vitamina D2 (una dintre puţinele surse alimentare) deci sunt valoroase pentru sănătatea oaselor, a muşchilor şi pentru susţinerea imunităţii.
Ciupercile sunt de asemenea bogate în Seleniu, un mineral cu rol foarte important în apărarea glandei tiroide împotriva stresului oxidativ şi în metabolismul hormonilor tiroidieni.
Un aport adecvat de Seleniu este în special important în cazul pacienţilor care suferă de tiroidită cronică autoimună.

Nucile româneşti şi seminţele de floarea soarelui şi de dovleac sunt extrem de valoroase pentru sănătatea tiroidei şi prevenirea osteoporozei. Ele sunt bogate în Seleniu, Calciu, Magneziu şi Fosfor.

ATENŢIE!!!
Conţin multe grăsimi şi au multe calorii (aproximativ 600 kcal/100g), aşa că trebuie consumate cu măsură pentru a evita creşterea în greutate.

Leguminoasele 
În special mazărea şi fasolea boabe reprezinta o sursă bună de proteine vegetale. Sunt importante pentru întreţinerea masei musculare la persoanele cu osteoporoză la care urmărim reducerea riscului de fractură. Ele conţin şi cantităţi mari de Calciu, Fosfor, Magneziu şi vitamina K.
De aceea nu ar trebui să lipsească nici din dieta copiilor, al căror sistem osos este în continuă creştere şi dezvoltare.
În încheiere, acest festival al culorilor, mineralelor şi vitaminelor vine în completarea unui stil de viaţă echilibrat şi a schemei de tratament stabilită în urma vizitei la medic.





sursa:https://bioterramed.ro/rolul-alimentatiei-de-toamna-in-sanatatea-oaselor-si-a-glandei-tiroide/
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept