28 apr. 2021
Ai auzit vreodată despre biofeedback? În articolul de astăzi, vom discuta despre beneficiile sale pentru cei interesaţi de gestionarea stresului.
Nu ai auzit niciodată de tehnica de relaxare biofeedback? Este un concept simplu, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt multiple. Aşadar, este timpul să o încerci dacă te confrunţi cu stresul de ceva timp şi nimic altceva nu a funcţionat.
Biofeedback-ul te poate ajuta. Ok, dar să începem prin a explica ce este acest concept. La ce serveşte? Ei bine, este un tip de terapie care foloseşte senzori ataşaţi corpului pentru a măsura funcţiile corporale. Scopul este de a determina nivelul de stres.
Tehnica de relaxare biofeedback oferă o mai bună înţelegere a modului în care funcţionează organismul, astfel încât să poţi gestiona stresul. Să explorăm acest subiect!

Cum funcţionează tehnica de relaxare biofeedback?
Biofeedback-ul funcţionează simplu. Senzorii plasaţi în anumite locuri ale corpului, de exemplu, lobii urechii sau scalpul, trimit informaţii. Aceştia trebuie să fie întotdeauna în contact cu pielea.
Partea interesantă este faptul că trebuie să fii activ. Ce înseamnă asta? Ei bine, biofeedback-ul nu este un test în care stai nemişcat. Este unul în care vei urmări rezultatele pe un ecran, în timp real, pentru a fi conştient de modul în care reacţionezi în orice moment. În plus, Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude subliniază faptul că acesta este un proces interactiv în care poţi obţine un tip nou de conexiune cu organismul.

Metode de biofeedback
Acestea sunt adaptate nevoilor individuale şi, în funcţie de problemele de sănătate, vei avea nevoie de un anumit tip pentru rezultate optime. Deci, este o idee bună să treci printr-un interviu personal pentru a afla de ce ai nevoie înainte de a fi supus acestei tehnici. Stresul te poate afecta în moduri diferite.

Unde cerebrale
Aceasta este una dintre cele mai recomandate metode de biofeedback pentru cei care suferă de migrene sau dureri de cap din cauza stresului. Tehnicianul plasează senzori pe scalp sau tâmple şi vei putea vedea undele creierului datorită unei electroencefalograme.
Este un mod interesant de a afla modul în care stresul îţi afectează creierul. Este chiar uimitor!

Respiraţie
O altă metodă se concentrează pe respiraţie atunci când stresul împiedică dinamica acesteia sau dacă simţi că te sufoci. Tehnicianul plasează senzorii pe abdomen şi piept pentru a afla tiparul şi frecvenţa de respiraţie.

Ritm cardiac
O inimă care bate prea repede (tahicardie) poate oferi răspunsuri prin biofeedback. Poţi afla cum este ritmul cardiac şi cum variază prin senzori aşezaţi pe piept, trunchiul inferior şi încheieturi. S-ar putea ca inima ta să înceapă să bată mai tare chiar înainte ca stresul să-şi facă efectul.

Contracţii musculare
Crampele, muşchii tensionaţi, contracturile fac parte din stresul care poate face ravagii asupra corpului, iar biofeedback-ul poate aborda şi această problemă. Tehnicianul plasează senzori pe muşchii scheletici pentru a observa îndeaproape activitatea electrică care determină contractarea acestora.

Activitatea glandelor sudoripare
Biofeedback-ul ajută la detectarea activităţii glandelor sudoripare. După cum ştii, este posibil să transpiri mai mult decât de obicei sau să transpiri excesiv din cauza stresului.

Temperatură
O altă metodă de biofeedback este măsurarea temperaturii. Aceasta tinde fie să scadă, fie să crească odată cu stresul. Deci, cum crezi că ar răspunde corpul tău? Poţi afla cu senzori aşezaţi pe degete.


Avantajele biofeedback-ului

Cu siguranţă îţi poţi imagina beneficiile biofeedback-ului pentru sănătate acum că ştii puţin mai multe despre această tehnică. Metodele descrise mai sus te ajută să-ţi faci o idee despre modul în care funcţionează corpul şi despre modul în care acesta răspunde la stres.

Cum poate fi de folos tehnica de relaxare biofeedback?
Ei bine, te poate ajuta să înveţi să anticipezi un episod de stres sau anxietate, astfel încât să poţi lucra la respiraţie făcând o plimbare sau încercând să-ţi limpezeşti mintea în alt mod. Astfel, poţi evita ceea ce ştii deja că ţi se va întâmpla, fie că este vorba de tahicardie, dificultăţi de respiraţie, nervozitate sau dureri de cap.
Biofeedback-ul este, de asemenea, ideal pentru cei care trebuie să-şi rezolve problemele de somn şi să gestioneze mai bine greaţa şi incontinenţa (urinară sau fecală), care sunt uneori legate de stres. De fapt, unele studii raportează un efect important asupra constipaţiei.

După cum poţi vedea, cunoaşterea corpului te va ajuta să fii mai conştient de modul de gestionare a stresului.


Contraindicaţii ale biofeedback-ului
În ciuda tuturor avantajelor acestui tip de terapie, este normal să existe contraindicaţii. Clinica Mayo avertizează că:
Senzorii utilizaţi în acest tip de terapie pot genera alergii pe pielea sensibilă sau la cei cu anumite tulburări. Consultă medicul pentru a afla dacă tehnica este sigură în cazul tău dacă ai tendinţa de a experimenta eczeme sau dermatite.
Este posibil ca biofeedback-ul să nu-ţi ofere rezultate semnificative cu privire la modul în care răspunzi la stres dacă se întâmplă să ai aritmii. De asemenea, te sfătuim să discuţi acest lucru cu medicul specialist.







.Sursa:https://dozadesanatate.ro/tehnica-de-relaxare-biofeedback-contra-stresului/



<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept