18 iun. 2020
Seminţele de susan (Sesamum indicum) provin de la o plantă care creşte în Africa şi India. Acestea a început să devină celebre în întreaga lume în timpul comerţului cu sclavi, întrucât sclavii preferau de multe ori să călătorească cu provizii de seminţe de susan. Descoperă în acest articol beneficiile seminţelor de susan pentru sănătate!
Aceste seminţe bogate în proteine conţin o cantitate semnificativă de acizi graşi nesaturaţi şi minerale importante precum fierul, zincul şi calciul. Mai jos, vom discuta despre diferitele tipuri de seminţe de susan şi valoarea lor nutritivă.

Tipuri de seminţe de susan:

Seminţele de susan negru
Aceste seminţe sunt utilizate pe scară largă datorită aromelor pe care le au după coacere. Deşi seminţele de susan negru au aceleaşi proprietăţi nutritive ca şi cele clasice, acestea sunt, de asemenea, bogate în antioxidanţi.
Seminţele de susan negru sunt folosite, de obicei, în preparate coapte, deoarece atunci când seminţele sunt prăjite, acestea au o aromă foarte intensă. Aceste seminţe sunt folosite pentru a obţine uleiul de susan de înaltă calitate.
Seminţele de susan nedecorticate sau seminţele de susan decorticate
Seminţele de susan nedecorticate au o valoare nutriţională mai ridicată decât seminţele de susan decorticate. Acestea conţin de opt ori mai mult calciu decât seminţele decorticate.
Produsele obţinute din seminţe nedecorticate, cum ar fi pasta de susan şi tahini, tind să fie mai închise la culoare şi să aibă o aromă mai amară.

Seminţele de susan alb
Seminţele de susan alb sunt folosite pentru a prepara prăjituri, pâine şi alte produse coapte, deoarece oferă o textură crocantă. Aproximativ 50% din greutatea lor este reprezentată de ulei.
Seminţele de susan alb reprezintă un condiment esenţial în China şi Japonia, acestea oferind o aromă delicioasă preparatelor. Aceste seminţe stimulează digestia şi au numeroase beneficii pentru sănătate.



.



Valoarea nutriţională a seminţelor de susan
Proteine
Deşi este adevărat că nu conţin toţi aminoacizii esenţiali, seminţele de susan sunt bogate în proteine. Dacă le combini cu cereale, vei consuma proteine sănătoase cu valoare biologică înaltă. O modalitate excelentă de a face acest lucru este să adaugi câteva seminţe în cerealele tip muesli servite la micul dejun.
Grăsimi
Acizii graşi esenţiali (omega-3 şi omega-6) sunt unul dintre ingredientele de top ale acestor seminţe. Aceşti acizi sunt cu adevărat importanţi şi benefici pentru sănătate. Aceştia sunt numiţi acizi graşi esenţiali deoarece corpul nostru nu îi poate produce, ceea ce înseamnă că trebuie să-i obţinem din alimentele consumate.
Acizii graşi omega-3 şi omega-6 sunt extrem de benefici pentru sistemul cardiovascular, deoarece scad tensiunea arterială şi reduc riscul apariţiei afecţiunilor legate de sănătatea precară a arterelor.
Carbohidraţi
O altă proprietate notabilă a seminţelor de susan este faptul că sunt bogate în fibre, un tip special de carbohidraţi. Fibrele sunt esenţiale pentru o sănătate intestinală optimă, deoarece curăţă deşeurile care se depun pe pereţii intestinali.
Vitamine
Seminţele de susan sunt bogate în vitamina B (B1, B3, B6 şi acid folic). Aceste vitamine sunt esenţiale pentru piele şi ţesuturi sănătoase şi susţin buna funcţionare a inimii şi a muşchilor.
De asemenea, seminţele de susan conţin o cantitate semnificativă de vitamina E, una dintre cele mai bune vitamine cu proprietăţi antioxidante, capabile să contracareze efectele radicalilor liberi.
Minerale
Seminţele de susan conţin diverse minerale, precum fosforul, potasiul, magneziul, zincul, etc. De asemenea, seminţele de susan sunt una dintre cele mai bogate surse de calciu. Prin urmare, copiii, femeile aflate în postmenopauză şi femeile gravide ar trebui să le consume mai des.

Beneficiile seminţelor de susan pentru sănătate
Protejează sistemul cardiovascular. Acest lucru se datorează faptului că acizii graşi polinesaturaţi pe care îi conţin îmbunătăţesc sănătatea arterelor, reducând astfel riscul apariţiei hipertensiunii, atacului de cord şi anginei pectorale, printre alte afecţiuni.
Sunt de ajutor persoanelor care suferă de diabet. Conform studiilor ştiinţifice, consumul regulat de ulei de susan scade tensiunea arterială şi nivelul glicemiei la pacienţii hipertensivi şi diabetici.
Pot ajuta la ameliorarea depresiei. Acest lucru se datorează faptului că seminţele de susan conţin o cantitate semnificativă de triptofan, precursorul serotoninei, aminoacidul care controlează stresul, anxietatea, insomnia, depresia şi lipsa de energie.
Reduc riscul de osteoporoză, deoarece conţin o cantitate semnificativă de calciu.
Sunt dense din punct de vedere nutritiv. Vitaminele şi mineralele cu proprietăţi antioxidante din componenţa seminţelor de susan menţin sistemul imunitar în formă şi luptă împotriva radicalilor liberi.
Pot proteja sistemul digestiv datorită fibrelor pe care le conţin. Protejează membranele mucoase şi reduc riscul apariţiei iritaţiilor (gastrită, arsuri la stomac, etc.).
Pot îmbunătăţi sănătatea orală. Potrivit medicinei Ayurveda (medicina tradiţională indiană), păstrarea uleiului de susan în gură timp de câteva minute reduce riscul de apariţie a cariilor, a gingivitei, a plăcii bacteriene şi a respiraţiei urât mirositoare.
Prin urmare, seminţele de susan sunt un aliment bogat în nutrienţi pe care ar trebui să-l adaugi în dieta ta zilnică. De asemenea, nu uita să adopţi o dietă echilibrată şi să faci exerciţii fizice în mod regulat!



Sursa:https://dozadesanatate.ro/beneficiile-semintelor-de-susan-pentru-sanatate/
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept