15 iun. 2020
Specialiştii ştiu că obiceiurile de somn se modifică în fiecare stadiu al vieţii. Astfel, necesarul de ore de somn este diferit pentru fiecare categorie de vârstă, deoarece nevoile organismului şi stilul de viaţă evoluează în timp.
Este esenţial să îţi satisfaci necesarul de ore de somn conform vârstei tale actuale. În plus, reţine că nu este bine nici să dormi prea mult. Somnul reprezintă un proces fundamental pentru buna funcţionare a organismului, în special a creierului.
Numărul de ore pe care o persoană anume trebuie să le rezerve pentru odihnă depinde de factori multipli. Deşi există un necesar zilnic în funcţie de vârstă, acesta este doar un indicator general. În cazuri particulare, pot exista variaţii care depind de circumstanţe şi situaţii specifice.

Importanţa somnului suficient
Necesarul de ore de somn în funcţie de vârstă nu este bătut în cuie. De fapt, este foarte dificil să stabilim un interval precis. Unii adulţi tineri se simt foarte bine cu doar 6 ore de somn, pe când alţii au nevoie de 9 ore.
Ca să fii sigur că dormi suficient, trebuie să poţi identifica simptomele odihnei insuficiente. În general, dacă o persoană se simte moleşită şi irascibilă în timpul zilei, este probabil să nu doarmă îndeajuns. Totodată, dacă cineva se trezeşte dimineaţa şi adoarme din nou după câteva minute, înseamnă că nu s-a bucurat de un somn odihnitor.
Un test foarte util pentru a îţi descoperi necesarul de ore de somn este să dormi timp de 15 zile fără restricţii sau distrageri (de exemplu, când ai concediu). Dacă nu suferi de nicio tulburare de somn şi orele de odihnă devin regulate la sfârşitul acestei perioade, poţi spune cu încredere că te odihneşti suficient.


.
Care este necesarul de ore de somn în funcţie de vârstă?
Aşa cum am menţionat anterior, necesarul de ore de somn variază în funcţie de vârstă. Fundaţia Naţională a Somnului (Statele Unite) a elaborat o listă cu numărul minim şi maxim de ore de odihnă pentru fiecare grupă de vârstă. Aceste valori se bazează pe cele mai noi cercetări ştiinţifice.

Conform specialiştilor, iată cât ar trebui să doarmă fiecare om:
Nou-născuţii (0-3 luni): între 14 şi 17 ore
Bebeluşii (4-11 luni): între 12 şi 15 ore
Copiii mici (1-2 ani): între 11 şi 14 ore
Preşcolarii (3-5 ani): între 10 şi 13 ore
Şcolarii (6-13 ani): între 9 şi 11 ore
Adolescenţii (14-17 ani): între 8 şi 11 ore
Tinerii adulţi (18-25 ani): între 7 şi 9 ore
Adulţii (26-64 ani): între 7 şi 9 ore
Persoanele în vârstă (de la 65 de ani în sus): între 7 şi 8 ore

De ce influenţează vârsta necesarul de ore de somn?
Bebeluşii au nevoie de mai multă odihnă decât adulţii deoarece aceasta este esenţială pentru dezvoltarea fizică şi emoţională. În timpul somnului, glandele endocrine ale copiilor produc mai mulţi hormoni de creştere. Acest proces face posibilă creşterea organelor şi maturizarea sistemului nervos.
Totodată, bebeluşii şi copiii învaţă în mod constant. Somnul le permite micuţilor să organizeze şi să consolideze informaţiile obţinute în timpul zilei. Pe măsură ce cresc, copiii vor avea nevoie de mai puţine ore de somn.

Adolescenţa, pe de altă parte, este marcată de un dezechilibru temporar al ritmului circadian, care este un fel de ceas biologic intern. Astfel, adolescenţii tind să adoarmă mai târziu noaptea şi, drept consecinţă, le este mai greu să se trezească devreme. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem nevoie de mai puţin somn.

„Ipoteza bunicului care nu doarme bine”
Conform unui studiu publicat în jurnalul academic Proceedings B (The Royal Society Publishing, Regatul Unit), un posibil motiv pentru care obiceiurile de somn se modifică odată cu înaintarea în vârstă este adaptarea evolutivă. Aceasta se numeşte „ipoteza bunicului care nu doarme bine”.
Se presupune că unul dintre factorii care i-a ajutat pe strămoşii noştri să supravieţuiască a fost faptul că aceştia stăteau treji noaptea. Deoarece adulţii în vârstă se implicau în mai puţine activităţi în timpul zilei, iar supravegherea nu presupunea un efort excesiv, rolul lor era să stea de pază.
În comunităţile primitive, persoanele vârstnice se culcă mult mai devreme şi se trezesc dis-de-dimineaţă. Acest comportament poate fi moştenit de la strămoşii noştri, explicând astfel de ce programul de somn diferă de la o vârstă la alta.




Sursa:https://dozadesanatate.ro/necesarul-de-ore-de-somn-in-functie-de-varsta/
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept