22 mai. 2020
Ştiai că schimbările bruşte de dispoziţie pot fi cauzate de un deficit de acizi graşi omega 3? Organismul nu produce în mod natural acest nutrient, iar lipsa lui poate cauza stări depresive.
Alimentaţia nu îţi afectează numai înfăţişarea, ci şi gândurile, emoţiile şi acţiunile. Există chiar şi alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia.
Multe dintre mâncărurile pe care le serveşti pot cauza dezechilibre la nivelul sistemului nervos, dispoziţie proastă, oboseală, anxietate şi depresie.
Dacă ai observat că eşti mereu prost dispus sau supărat, apelează la aceste alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia. Această schimbare în alimentaţie este o metodă mai sănătoasă, mai ieftină şi mai simplă decât tratamentul medicamentos.
Dacă în ciuda modificării dietei, nu îţi regăseşti echilibrul emoţional, ar fi bine să mergi la psiholog. Uneori problemele de acest gen nu au legătură cu alimentaţia, ci cu oamenii din jurul nostru şi situaţiile de viaţă cu care ne confruntăm.
1. Cacao sau ciocolată amăruie
Unul dintre principalele alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia este cacaua. Aceasta oferă o stare de bine datorită unui compus chimic din compoziţia sa, numit teobromină, care:
Măreşte nivelul de serotonină şi dopamină din organism;
Relaxează sistemul nervos;
Reduce stările de anxietate şi depresie.
Totodată, cacaua conţine triptofan, o substanţă chimică ce stimulează producţia de serotonină. Datorită beneficiilor sale, îţi recomandăm să consumi un baton mic de ciocolată sau cacao în fiecare zi pentru a combate depresia şi anxietatea.
Pentru a te bucura de efectele pozitive ale acestui aliment, este important să consumi ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao, de minim 65%.

2. Nuci
Lista de alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia continuă cu un fruct binecunoscut şi apreciat: nuca. Nucile sunt bogate în acizi graşi omega 3, un nutrient pe care organismul nu îl produce de unul singur. Existenţa unui deficit provoacă stări depresive.
În plus, nucile conţin triptofan, un element despre care am mai discutat mai sus.
Îţi recomandăm să mănânci 5 nuci pe zi pentru a-ţi echilibra starea de spirit.
Le poţi consuma ca atare sau le poţi adăuga în smoothie-uri şi deserturi.

3. Banane
Banana este nelipsită de pe lista de alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia. Pentru a te bucura de efectele sale pozitive, este indicat să o consumi zilnic sau măcar de două ori pe săptămână.
Beneficiile bananelor la nivel emoţional se datorează conţinutului ridicat de vitamina B6. Această vitamină este implicată în procesul de transformare a compuşilor proteici din serotonină.
În plus, graţie conţinutului de acid folic, vitamina C şi fibre vegetale, bananele îţi întăresc sistemul imunitar.

4. Seminţe de susan
Seminţele de susan sunt printre cele mai bune alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia, deoarece conţin treonină. Acesta este un aminoacid esenţial pe care organismul nu îl poate produce şi sintetiza în mod natural.
Un nivel scăzut de treonină poate cauza episoade de tristeţe cronică. 
Pentru a obţine acest nutrient, îţi recomandăm să adaugi o linguriţă de seminţe de susan în salate sau să pui ulei de susan în mâncare.

5. Somon şi alte tipuri de peşte
După cum ai observat, am tot vorbit despre alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia datorită conţinutului bogat de acizi graşi omega3. Ei bine, din această categorie face parte şi peştele, mai ales somonul, tonul şi sardinele.
Acizii graşi omega 3 afectează în mod direct eficienţa mişcării anumitor neurotransmiţători, astfel încât un deficit poate cauza stări depresive.
Este recomandat să adaugi în dieta săptămânală cel puţin o porţie peşte gras.
Dacă se poate, mănâncă peşte de trei ori pe săptămână, alături de o garnitură de legume.
Asigură-te că peştele pe care îl cumperi este de calitate şi nu conţine agenţi poluanţi. Acest lucru este valabil mai ales în cazul somonului, deoarece anumite specii provenite din fermele piscicole sunt hrănite cu chimicale care îţi pot afecta dispoziţia.
Dacă optezi pentru ton, încearcă să găseşti opţiuni naturale. Chiar dacă este o opţiune mai ieftină, tonul la conservă conţine un nivel ridicat de sare şi chimicale.

6. Alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia bogate în fibre
Alimentele bogate în fibre solubile ajută la îmbunătăţirea dispoziţiei în cazul în care emoţiile negative sunt cauzate de fluctuaţiile nivelului de zahăr din sânge. Dacă eşti diabetic, fibrele te pot ajuta la reglarea glicemiei. 
Pe lângă faptul că afectează funcţionarea organelor interne, hiperglicemia îţi provoacă o întreagă paletă de emoţii negative în doar câteva minute.
Dacă te confrunţi cu un astfel de episod, trebuie să îţi verifici glicemia pentru a-ţi da seama dacă aceasta este cauza.

7. Carne roşie macră
Carnea roşie macră este bogată în acid linoleic, o grăsime naturală care combate stresul şi previne acumularea grăsimilor în organism. În plus, acest aliment conţine fier şi omega 3, doi nutrienţi care îmbunătăţesc sănătatea creierului.
Pentru a te bucura de beneficiile menţionate, este important să găteşti carnea roşie cu o cantitate cât mai mică de sare şi grăsimi.

+1 Smoothie pentru îmbunătăţirea dispoziţiei
O modalitate simplă de a adăuga în dietă alimente care îţi îmbunătăţesc dispoziţia o reprezintă smoothie-urile. Trebuie doar să fii atent/ă la cantităţi, pentru a nu provoca o creştere a glicemiei.

Iată cum să prepari un smoothie simplu şi delicios.

Ingrediente
1 cană de lapte degresat (250 ml)
½ banană
5 nuci
1 linguriţă de cacao sau o pătrăţică de ciocolată amăruie (5 g)
Mod de preparare
Procesează în blender toate ingredientele, până obţii un amestec omogen şi bea smoothie-ul imediat.









Sursa:https://dozadesanatate.ro/7-alimente-care-iti-imbunatatesc-dispozitia/

<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept