19 apr. 2019
Cu toţii trebuie să avem grijă de cartilaje şi ligamente. În acest articol am pregătit o listă de alimente care îţi întăresc cartilajele şi ligamentele, pentru a reda sănătatea ţesuturilor conjunctive. Vârstnicii sunt cei mai vulnerabili când vine vorba de probleme articulare. Însă nu numai ei trebuie să asigure protecţia cartilajelor şi a ligamentelor. Este mai bine să previi decât să tratezi, aşa cum spune zicala. Tocmai de aceea, am pregătit o listă de alimente care îţi întăresc cartilajele şi ligamentele şi câteva recomandări pentru menţinerea sănătăţii acestor ţesuturi.

Ce trebuie să ştii despre cartilaje şi ligamente?
Înainte de a trece la remedii şi recomandări, este important să cunoşti câteva lucruri cu privire la aceste ţesuturi.
Cartilajele sunt ţesuturi conjunctive elastice care acoperă articulaţiile şi permit mişcarea fără probleme a acestora. Există trei tipuri de cartilaj:
Hialin (cel mai răspândit în organism)
Fibros (situat în zona în care se intercalează ligamentele şi tendoanele)
Elastic (prezent în laringe, urechi şi epiglotă)
În ceea ce priveşte ligamentele, acestea sunt nişte formaţiuni de ţesuturi conjunctive fibroase, rezistente şi elastice, care leagă oasele între ele, mai ales la nivelul articular. Acestea permit mişcarea, însă servesc drept mijloc de fixare, împiedicând luxaţiile.

Cum evaluezi starea cartilajelor şi a ligamentelor?
Nu trebuie să fii sportiv de elită ca să consumi alimente care îţi întăresc cartilajele şi ligamentele şi astfel să eviţi complicaţiile provocate de leziuni. Genunchii sunt supuşi frecvent traumatismelor, deoarece aceştia sprijină întreaga greutate corporală. Însă şi zona umerilor, a mâinilor şi a călcâielor poate fi afectată.
Genunchii şi umerii pot fi afectaţi de mai multe probleme, precum: îmbătrânirea, bolile degenerative articulare (precum artrita), obezitatea sau excesul de greutate, exerciţiile fizice în exces, leziunile, mişcările repetitive, mutarea unor obiecte grele.
Principalele simptome ale afecţiunilor cartilajelor şi ale ligamentelor sunt durerile articulare, tensiunea musculară şi inflamaţiile.

.
Alimente care îţi întăresc cartilajele şi ligamentele
Următoarele reţete şi alimente te pot ajuta să menţii sănătatea acestor ţesuturi, dar şi să te vindeci rapid după un accident în care s-a produs o leziune.

1. Iaurt
Acest derivat din lapte, produs în urma fermentaţiei cu bacterii lactice, poate fi de mare ajutor în cazul în care ai probleme la nivelul cartilajelor şi al ligamentelor. Iaurtul este originar din Peninsula Balcanică, însă turcii şi grecii încă au dispute privind adevărata sa origine. Iaurtul este un aliment de bază în multe culturi ale lumii, deoarece conţine bacterii benefice pentru organism. În plus, iaurtul este bogat în calciu, un element esenţial pentru sănătatea oaselor.

2. Gelatină
Gelatina este unul dintre cele mai bune alimente care îţi întăresc cartilajele şi ligamentele. Aceasta are un conţinut ridicat de colagen, care ajută la regenerarea ţesuturilor, a oaselor şi a tendoanelor. Gelatina conţine zece aminoacizi esenţiali, dar nu conţine grăsime sau colesterol. În plus, aceasta poate fi combinată cu fructe, deşi produsele care conţin coloranţi artificiali trebuie evitate. Descoperă în cele ce urmează o reţetă delicioasă şi naturală preparată cu gelatină şi fructe.

Ingrediente
O banană, o portocală, 2 linguri de gelatină fără aromă (20 g), 2 linguri de apă (20 ml), 2 linguri de miere (40 ml).
Mod de preparare
Stoarce sucul portocalelor. Zdrobeşte banana cu furculiţa. Amestecă piureul de banane cu mierea şi pune-l deoparte. Înmoaie gelatina în apă şi încălzeşte-o la bain-marie. Nu lăsa gelatina să ajungă la punctul de fierbere. Adaugă sucul de portocale şi amestecă bine. Toarnă amestecul într-o formă şi pune-l în frigider pentru 20 de minute. Serveşte gelatina cu portocale împreună cu piureul de banane deasupra.

3. Soia
Soia se comercializează în întreaga lume şi are mai multe întrebuinţări. Seminţele sale conţin o cantitate ridicată de proteine şi pot fi consumate sub diferite forme: lapte, făină, tofu şi produse fermentate. Pentru a profita de beneficiile sale, recomandăm soia organică. De asemenea, soia se află pe lista alimente care îţi întăresc cartilajele şi ligamentele şi te ajută să menţii sănătatea acestora.

4. Urzică
Următorul remediu cu urzică preparat în casă te ajută să-ţi întăreşti cartilajele şi ligamentele datorită aportului de magneziu, potasiu, siliciu şi clorofilă. Aceste substanţe nutritive au efecte benefice asupra sănătăţii ţesuturilor.

Ingrediente
3 linguri de frunze de urzică (80 g), 4 căni de apă (1 l), o linguriţă de zeamă de lămâie (10 ml), 2 linguri de miere (40 ml)
Mod de preparare
Încălzeşte apa, iar când aceasta ajunge la punctul de fierbere, adaugă urzica. Lasă la fiert timp de 15 minute. Strecoară şi toarnă lichidul într-un recipient din sticlă. Pune-l în frigider şi lasă-l să se răcească o oră. Înainte de consum, adaugă zeama de lămâie şi mierea şi amestecă. Se consumă rece. Poţi adăuga şi cuburi de gheaţă.

5. Citrice
Datorită faptului că stimulează producţia de colagen (un element esenţial pentru ligamente şi cartilaje), vitamina C nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Consumă citrice precum lămâile, portocalele, kiwi şi căpşunele şi profită de beneficiile pe care acestea le oferă.

6. Curcuma şi scorţişoară
Ambele condimente au o savoare unică, având proprietăţi antiinflamatoare care pot fi utile în caz de inflamaţii la nivelul articulaţiilor, al tendoanelor, al ligamentelor şi al cartilajelor. De aceea, îţi recomandăm să le adaugi în infuzii, mâncăruri sau deserturi. Pe lângă aroma unică pe care o oferă, aceste condimente sunt benefice pentru sănătatea ta.





Cititi mai mult:https://dozadesanatate.ro/6-alimente-care-iti-intaresc-cartilajele-si-ligamentele/
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept