20 feb. 2019
Anumite vitamine sunt prioritare dacă vrei să îţi menţii organismul sănătos şi rezistent. Deficitul acestor nutrienţi poate cauza probleme grave de sănătate.
O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Printre nutrienţii cei mai importanţi se numără vitaminele, care joacă un rol fundamental în diferite procese chimice din corp. Astăzi îţi prezentăm 6 vitamine esenţiale pe care trebuie să le adaugi în cantităţi suficiente în alimentaţie.

.
Vitamine esenţiale pentru sănătatea organismului


Vitamina A
Dacă nu ai o cantitate suficientă de vitamina A în corp, vei avea probleme cu vederea. Tocmai de aceea se spune că vitamina A este „bună pentru ochi”. În plus, acest nutrient este un antioxidant care menţine sistemul imunitar în stare optimă.
Vitamina A se găseşte în: piersici, morcovi, ardei, rosii, grăsimi animale.

Acid folic
Acidul folic (vitamina B9) este inclus între cele şase vitamine esenţiale pentru un corp sănătos mai ales datorită faptului că previne anemia. Această boală provoacă oboseală accentuată, însă poate fi prevenită.
Pentru a-ţi asigura aportul necesar de acid folic, trebuie să adaugi în dietă multe fructe şi legume. Îţi recomandăm să optezi pentru căpşune şi mango.

VItamina B12 
Vitamina B12 este necesară pentru sănătatea sistemului nervos şi a celulelor sanguine. Aceasta ajută la producerea energiei şi la crearea ADN-ului.
Pe măsura înaintării în vârstă, stomacul nu mai poate descompune proteinele cu aceeaşi eficienţă, iar organismul nu mai absoarbe la fel de bine această vitamină. Astfel, odată cu trecerea anilor, trebuie să începi să îţi monitorizezi nivelul de vitamina B12.
Mai exact, riscul de producere a unui deficit de vitamina B12 începe să crească după împlinirea vârstei de 50 de ani.
Această vitamină se găseşte în cantităţi generoase în peşte, carne, ouă şi lactate. Dacă ai o dietă vegetariană sau vegană, eşti predispus/ă unui risc mai mare de lipsă de vitamina B12. Din fericire, acest nutrient este prezent şi în cereale.

Vitamina D
De pe lista de vitamine esenţiale într-o dietă echilibrată nu poate lipsi binecunoscuta vitamina D. Aceasta este indispensabilă pentru sănătatea oaselor şi absorbţia corespunzătoare a calciului în organism.
În plus, carenţa de vitamina D este asociată cu creşterea riscului de boli cardiace şi cancer. Această vitamină prezintă o particularitate unică şi anume că poate fi obţinută prin expunerea la soare. Soarele este principala sursă de vitamina D.
Cele mai predispuse la deficitul de vitamina D sunt persoanele care: trăiesc în medii urbane cu un nivel ridicat de poluare.

Vitamina B6
Vitamina B6 este implicată în aproximativ 200 reacţii biochimice din corp. Prin urmare, este evident de ce această substanţă nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Lipsa ei îţi poate afecta: somnul, pofta de mâncare, dispoziţia, abilităţile cognitive, producţia de eritrocite.
Lipsa vitaminei B6 este destul de neobişnuită. Chiar şi aşa, este bine să te asiguri că obţii un aport suficient prin consumul de carne, cereale integrale şi oleaginoase.
Acum ştii: există câteva vitamine esenţiale care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Lipsa lor afectează considerabil diverse procese vitale din organism.
De la răceli până la afecţiuni cardiace, vitaminele protejează organismul împotriva bolilor şi contribuie la realizarea a sute de reacţii chimice fundamentale în organism.

Vitamina C
Este foarte important să obţii un aport suficient de vitamina C, mai ales iarna, când vremea rece slăbeşte sistemul imunitar. Vitamina C ajută la prevenirea răcelii şi a gripei, deoarece acţionează ca un antioxidant. 
Lipsa vitaminei C împiedică organismul să pregătească celule sănătoase pentru a se apăra împotriva virusurilor şi bacteriilor. Desigur, consumul de vitamina C nu asigură în totalitate prevenirea îmbolnăvirii, însă contribuie la reducerea riscului.
Printre alimentele cu cel mai bogat conţinut de vitamina C se numără citricele, cum ar fi portocalele şi kiwi.




Citiţi mai mult:https://dozadesanatate.ro/6-vitamine-esentiale-dieta-sanatoasa/
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept