14 nov. 2018
Când vine vorba de gustul legumelor, cel mai important este modul în care le găteşti. Ţine cont de sfaturile de mai jos pentru a obţine cele mai gustoase reţete cu legume.
Creativitate şi cunoştinţe utile: aceasta este reţeta de succes pentru a obţine preparate apetisante şi gustoase cu legume. Nu ştii cum să găteşti legumele pentru ca gustul lor să fie pe măsura beneficiilor oferite? Nu îţi face griji. Există numeroase opţiuni, pe care te invităm să le descoperi în rândurile care urmează.

„Nu îmi plac legumele, nu mănânc aşa ceva…” Asta spun multe persoane de îndată ce văd ceva verde, portocaliu sau mov în farfurie. Însă nu este atât de greu să convingi copiii sau chiar adulţii să consume legume bogate în vitamine şi minerale.


Sosuri, creme şi aluaturi: cea mai bună „acoperire”
Sosurile şi cremele sunt modalităţi excelente de a masca gustul amărui al legumelor. Brânza este, de asemenea, o alegere excelentă, mai ales pentru pastele cu legume. Încearcă să prepari fasole verde cu ouă sau şuncă şi broccoli fiert în aburi cu maioneză.
Foitajul poate fi, la rândul lui, de mare ajutor. Poţi umple acest aluat cu legume şi alte alimente sănătoase, precum praz, spanac sau peşte. Există, fără îndoială, opţiuni nelimitate.

Cum să găteşti legumele a căror problemă este textura sau gustul dulce
Cum să găteşti legumele pentru a avea un aspect apetisant şi un gust pe măsură? Există mai multe variante. Unele legume, precum cartofii dulci, au un gust dulce atunci când le prepari la grătar sau le căleşti în tigaie.

Când găteşti cu ulei rădăcinoase, dovlecel sau dovleac, uleiul se încinge repede şi umezeala de la suprafaţă se evaporă.
Acest efect poartă denumirea de reacţie Maillard. Leguma se caramelizează la exterior, devine mai gustoasă şi mai crocantă, iar interiorul este moale.
O altă opţiune ar fi să fierbi rădăcinoasele pentru a le înmuia şi a prepara un piure.

Cum să găteşti legumele în funcţie de culoare
Mov
Legumele mov au un conţinut bogat de antioxidanţi. Fasolea, cartofii, sparanghelul şi varza roşie conţin antociani, molecule instabile, solubile în apă. Acestea îşi pierd culoarea când le fierbi, drept pentru care îţi recomandăm să le consumi în stare crudă sau să adaugi elemente acide în apă. De exemplu, varza roşie se găteşte în oţet.

Roşii
Betaina este substanţa care oferă culoarea roşie legumelor. Acest compus este solubil în apă şi rezistent la căldură, drept pentru care legumele roşii trebuie gătite la fel ca cele mov.

Verzi
Motivul pentru care unele legume sunt verzi este conţinutul lor de clorofilă, o substanţă solubilă în apă. Legumele verzi trebuie fierte pentru scurt timp în cantităţi mari de apă cu sare şi clătite cu apă rece. Poţi să le coci pe grătar sau să le căleşti în tigaie, după care să le stropeşti cu zeamă de lămâie.
Legumele de un verde închis nu îşi pierd culoarea la fel de uşor deoarece conţin carotenoide, care le oferă o nuanţă portocalie sau roşiatică.

Albe
Cartofii, anghinarea, conopida, ceapa şi alte legume albe se decolorează sau capătă o nuanţă maronie după ce le tai din cauza anumitor enzime din compoziţia lor. Poţi preveni acest efect dacă le ţii într-un castron cu zeamă de lămâie diluată cu apă.
În plus, nu este indicat să fierbi sau să coci pe grătar legumele albe pentru o perioadă lungă de timp.

Cum să găteşti legumele pentru a le oferi un aspect şi un gust apetisant
Sarea îmbunătăţeşte gustul roşiilor şi al preparatelor dulci.
Mierea de albine diminuează gustul amar al andivelor şi al cicorii.
Alte legume amărui, cum ar fi cele cu frunze verzi sau ciupercile pot fi asezonate cu puţină sare.
O combinaţie gustoasă este de cea de dulce şi amărui: mentă dulce-amăruie cu mazăre, pătrunjel în salate cu un dressing dulceag, chimen cu morcovi la grătar, etc.
Uleiul de măsline se combină excelent atât cu gustul dulce, cât şi cu cel amărui.

Legume dulci delicioase
Mazărea proaspătă, morcovii şi ardeii au o dulceaţă care pot fi accentuată cu ajutorul mierii de albine, al siropului şi al alcoolului.
Combinaţia de dulce şi gras este destul de îndrăzneaţă, dar merită să o încerci dacă vrei să convingi pe cineva să mănânce mai legume. Cu toate acestea, deşi cartofii cu unt topit şi supele cremoase sunt foarte gustoase, este indicat să le consumăm cu moderaţie.

Cum să găteşti legumele picante, uşor acide
Ardeiul iute, piperul şi ghimbirul dau un plus de savoare mâncărurilor fade, supelor şi tocanelor, însă trebuie consumate cu precauţie.
Alimentele acre, cum ar fi zeama de lămâie, oţetul, vinul, rubarba, smântâna şi iaurtul accentuează dulceaţa naturală a legumelor. Însă ai grijă să le foloseşti cu moderaţie dacă vrei să echilibrezi aromele.
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept