30 oct. 2018
Boala Alzheimer rămâne o redută greu de cucerit în medicină. Oamenii de ştiinţă încă nu au descoperit cum se vindecă boala Alzheimer. Iar numărul pacienţilor este în continuă creştere. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă în rândul persoanelor peste 60 de ani, estimându-se că afectează 5-10% din populaţie la nivel mondial. În România sunt înregistraţi peste 300.000 de pacienţi cu Alzheimer, dar numărul real al acestora ar putea fi mult mai mare, pentru că – atenţie! – 80% dintre bolnavi rămân nediagnosticaţi.

Dar ce este boala Alzheimer?
Alzheimer este o boală degenerativă care determină distrugerea unor ţesuturi din creier. Drept consecinţă apar pierderile de memorie şi declinul cognitiv specific demenţei. Boala debutează cu simptome blânde şi evoluează încet, dar sigur spre forme invalidante.
Manifestările includ pierderi de memorie, dezorientare, confuzie mentală, probleme de vorbire, scriere, gândire, dificultăţi în luarea deciziilor şi în executarea unor activităţi obişnuite (gătit, igienă…), stări depresive, modificări de personalitate şi pierderea autonomiei personale.
Boala Alzheimer este o afecţiune plurifactorială, rezultând din combinaţia predispoziţiei genetice cu factori ce ţin de stilul de viaţă şi mediul înconjurător. În orice caz, oamenii de ştiinţă nu au descoperit cauzele exacte care determină procesul de deteriorare cerebrală. Cert este că în creierul bolnavilor de Alzheimer s-au descoperit depozite anormale de proteine (plăci amiloide) şi dezechilibre la nivelul acetilcolinei (neurotransmiţător important). Teorii recente afirmă însă că punctul de plecare al acestor probleme ar fi inflamaţia cronică provocată de un stil de viaţă dezechilibrat (consum crescut de zahăr, făină albă, alimente fast-food, sedentarism, stres), expunere la metale grele sau infecţii fungice (Candida albicans) la nivelul creierului.
Din păcate, tratamentele actuale vizează doar simptomele bolii Alzheimer, reuşind să încetinească evoluţia în unele cazuri, dar nu şi să rezolve cauzele profunde ale deteriorării cerebrale.

Reţineţi!
Vestea bună vine din partea specialiştilor în medicină funcţională, care îşi îndreaptă atenţia spre echilibrarea organismului în ansamblu. Căci în cazul unui pacient cu Alzheimer, nu doar creierul este în suferinţă, ci întreg organismul.

Printre remediile incluse în protocolul nutriţional utilizat în medicina funcţională se află curcumina, substanţa extrasă din rădăcina de turmeric. Curcumina este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică şi să acţioneze la nivelul celulelor cerebrale. Numeroase studii au analizat modul de acţiune a curcuminei în cazul bolii Alzheimer. Vă prezentăm în continuare cele mai importante 7 beneficii dovedite ştiinţific ale curcuminei în cazul bolii Alzheimer.
.
1. Curcumina previne acumularea plăcii amiloide
Substanţa activă din turmeric – curcumina – inhibă formarea plăcilor de beta-amiloid prin diverse mecanisme. Pe de o parte, curcumina blochează o proteină, numită presenilina-1, care contribuie la formarea plăcilor, iar pe de altă parte, reduce acumularea formaţiunilor amiloide.
Datorită proprietăţii de a elimina plăcile amiloide, cercetătorii investighează posibilitatea dezvoltării unui tratament pe bază de curcumină pentru Alzheimer. Bukhari şi echipa sa au identificat derivaţi de curcumină care elimină toxicitatea neurotoxică în cazul pacienţilor cu Alzheimer. De asemenea, au descoperit că inhibă acumularea de proteine tau, şi ele prezente în creierul afectat de demenţă.

2. Curcumina reduce inflamaţia
Neuroinflamaţia poate fi observată în boala Alzheimer, fiind asociată cu traumatisme, expunerea la agenţi toxici, infecţii sau formarea plăcii amiloide. Un studiu publicat în Neurochemistry International (2016) afirmă despre curcumină că poate reduce inflamaţia de la nivelul creierului.
Curcumina scade inflamaţia din boala Alzheimer prin prevenţia formării plăcilor amiloide şi prin acţiunea asupra factorului kappa-B, o macroproteină implicată în reglarea inflamaţiei.

3. Curcumina oferă protecţie antioxidantă
Contaminarea cu metale grele reprezintă un factor important în dezvoltarea bolii Alzheimer. Acumularea unor metale precum plumb, mercur, cadmiu în creier declanşează inflamaţia şi acumularea plăcilor amiloide. S-a constatat că derivaţii de curcumină inhibă acumularea metalelor grele în boala Alzheimer.
Un studiu publicat în Food Chemistry (2016) a analizat rolul diferiţilor antioxidanţi din alimente, printre care şi curcumina, în boala Alzheimer. Rezultatul: datorită acţiunii sale chelatoare, curcumina previne acumularea de metale grele în creier.
Potrivit unui alt studiu, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease (2016), curcumina reduce stresul oxidativ şi prin urmare scade riscul distrugerilor celulare. Acţiunea antioxidantă a curcuminei contracarează radicalii liberi care contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer. Tot ca antioxidant, curcumina protejează mitocondriile, prevenind astfel disfuncţiile mitocondriale în Alzheimer.

4. Curcumina stimulează neuroplasticitatea
Creierul dispune de o capacitate de refacere uimitoare, numită neuroplasticitate. Un studiu în care s-au folosit nanoparticule încărcate cu derivaţi de curcumină a demonstrat că această terapie induce un proces de regenerare a neuronilor. Prin stimularea capacităţii de regenerare a creierului, curcumina poate fi utilizată cu succes ca terapie anti-Alzheimer, au concluzionat autorii studiului.
Un alt efect al curcuminei este inducerea autofagiei la nivelul creierului, ceea ce duce la eliminarea acumulărilor amiloide, a arătat un studiu publicat în European Journal of Pharmacology (2014).

5. Curcumina susţine memoria şi funcţia cognitivă
Curcumina protejează celulele nervoase şi îmbunătăţeşte abilităţile de învăţare şi memorie în cazul persoanelor afectate de Alzheimer. Cum? Răspunsul îl oferă un studiu publicat în Plos One (2015), conform căruia curcumina creşte nivelul proteinei BDNF, care susţine activitatea neuronilor.
Un studiu controlat placebo, publicat în British Journal of Nutrition (2016), a examinat efectul administrării unui supliment de curcumină unui grup de persoane în vârstă, pe o perioadă de un an. În grupul placebo s-a constatat declin cognitiv în diferite stadii, dar nu şi în rândul celor care au primit curcumină.

6. Curcumina ajută sistemul imunitar
Boala Alzheimer se caracterizează şi prin disfuncţie a sistemului imunitar. În mod normal, sistemul imunitar curăţă plăcile amiloide, dar acest lucru nu se întîmplă în cazurile de Alzheimer. Un studiu realizat de J.R. Cashman şi echipa sa a demonstrat că derivaţii naturali de curcuminoide restabilesc funcţia imunitară şi stimulează celulele imunitare să elimine plăcile amiloide prin fagocitoză (proces prin care fagocitele „înghit” celulele deteriorate şi alte reziduuri).
Într-un alt studiu experimental, cercetătorii au izolat celule imunitare de la pacienţi cu Alzheimer şi le-au tratat cu curcuminoide. Capacitatea acestor celule de a elimina particulele amiloide a crescut datorită curcuminei. Rezultatele sugerează că terapia prin curcuminoide ar putea fi aplicată ca imunoterapie în boala Alzheimer.

Cititi mai mult: https://zenyth.ro/6-beneficii-dovedite-stiintific-ale-turmericului-in-boala-alzheimer/<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept