31 mai. 2018
Se spune că atunci când te laşi de fumat poţi să iei în greutate. Nu este un mit, ci un adevăr, susţin oamenii de ştiinţă care au arătat, cu ajutorul unui studiu, că există proteine ce moderează dependenţa de nicotină.
Potrivit cercetătorilor, nu toate persoanele care încearcă să se lase de fumat tind să se îngraşe. Ei susţin că aceleaşi proteine care moderează dependenţa de nicotină din creier pot fi implicate în reglarea metabolismului şi acţionează asupra anumitor tipuri de celule adipoase.

Citeşte şi: Studiu: De ce unii fumători nu au probleme cu plămânii
Anterior, ei au identificat un nou tip de celulă adipoasă la şoareci şi la oameni, pe lângă celulele adipoase albe ce stochează enbergia. Aceste celule adipoase „maro” pot fi activate pentru a arde energia printr-un proces numit termogeneză.

Pentru a înţelege mai bine ce este unic la celulele „maro”, cercetătorii au analizat celule de acest tip activate şi au descoperit o moleculă implicată direct în procesul de termogeneză – CHRNA2. Acesta este un tip de receptor, cunoscut pentru reglarea dependenţei de nicotină din celulele creierului.

Citeşte şi: Renunţă la fumat ca să nu mai sforăi
Rezultatele au arătat că CHRNA2 funcţionează la nivelul celulelor adipoase maro, dar nu şi în cazul celulelor albe care stochează energia. Iar asta indică faptul că proteina joacă un rol important în metabolismul energetic.
Profesorul Jun Wu, de la Universitatea de Ştiinţe din Michigan, a declarat că rezultatele cercetării pot explica o parte din creşterea în greutate, care este asociată cu renunţarea la fumat.

De asemenea, studiul a demonstrat faptul că nicotina poate reduce apetitul.

Citiţi mai mult:https://www.unica.ro/de-ce-risti-sa-te-ingrasi-atunci-cand-te-lasi-de-fumat-241132
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept