05 mar. 2018
În nutriţie, ca şi în medicină, se vorbeşte din ce în ce mai mult de personalizare, spune dr Corina Zugravu, medic specialist în nutriţie. Un prim pas spre o reprezintă utilizarea suplimentelor nutritive în funcţie de nevoile fiziologice diferite ale bărbaţilor şi femeilor. Deci da, avem nevoie de vitamine în funcţie de sex. Iată de ce!
Eşti curios ce necesar de minerale şi vitamine recomandă Ministerul Sănătăţii? Dacă vei accesa o bază de date cu recomandări oficiale, cum sunt cele ale ale Institutului de Sănătate american (NIH), vei vedea că există unele substanţe pentru care recomandările diferă în funcţie de statusul fiziologic de exemplu, femeile fertile sau celor în perioada premenopauzei li se recomandă doze duble de fier din cauza pierderilor menstruale.
Deci decizia unor producători de suplimente alimentare cu conţinut de vitamine şi minerale în formule şi doze diferite, în funcţie de sexul căruia se adresează, este binevenită.
Iată câteva exemple de complexe de vitamine şi minerale formulate special pentru genul feminin.
Întrebarea este dacă putem sau nu obţine necesarul zilnic de nutrienţi fără să apelăm la suplimente. Dr Corina Zugravu spune că am putea face acest lucru doar mâncând cantităţi foarte mari de alimente, ceea ce reprezintă un inconvenient – dacă nu eşti pietrar, tăietor de lemne, sportiv de anduranţă sau o altă persoană cu nevoi calorice foarte ridicate. Altfel, în cazul unei persoane normale, cu o dietă care aduce 1500-2000 kcal/zi, riscul de a nu acoperi necesarul zilnic de vitamine şi minerale esenţiale este destul de ridicat. “E important să avem un regim alimentar sănătos şi echilibrat, pentru a beneficia de toţi nutrienţii esenţiali. Dar, cum puţin dintre noi reuşesc să atingă acest nivel, administrarea de suplimente şi minerale poate reduce probabilitatea apariţiei carenţelor alimentare, îmbunătăţind statusul nutriţional”, a declarat conf. univ. dr Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentaţiei şi Nutriţie.

De câte alimente ai nevoie pentru a-ţi face plinul de vitamine?
Pentru vitamina A, ar trebui să mâncăm 5 kg de portocale pentru a atinge 100% din doza zilnică recomandată.
Pentru vitamina B12, am avea nevoie de 1 litru de iaurt cu conţinut mare de grăsime pentru a ajunge la 100% din doza zilnică recomandată.
Pentru vitamina D, am avea nevoie de şase ouă zilnic pentru a atinge nivelul de 100% din doza zilnică recomandată.
De altfel, carenţa de vitamina D este una dintre cele mai întâlnite în ultima vreme printre europenii din centrul şi nordul continentului şi nici românii nu fac excepţie.

Supliment simplu sau polivitamine?
O altă problemă care se pune este dacă ar trebui să luăm un supliment cu unul sau două substanţe active sau o combinaţie de zece sau chiar mai multe substanţe? Specialista în nutriţie spune că, pentru persoanele care nu au o carenţă evidentă dintr-o substanţă anume, e recomandabil să folosim o formulă combinată, deoarece cantitatea din fiecare substanţă este atent studiată pentru a nu crea dezechilibre sau interacţiuni nedorite cu alte vitamine, minerale, suplimente, medicamente sau alimente.

Cât timp trebuie să luăm vitamine?
În privinţa duratei pe care se recomandă administrarea unui supliment de minerale şi vitamine, cuvântul de ordine este moderaţia şi, mai ales, individualizarea duratei de administrare în funcţie de nevoile fiecăruia în parte. De aceea, chiar dacă se vând fără reţetă, e recomandabil să nu iei suplimente alimentare fără să te sfătuieşti cu medicul de familie sau cu un nutriţionist. Nu doar femeile au nevoi specifice de vitamine şi minerale, ci şi bărbaţii. Iată câteva produse care le sunt adresate!

Menţiunile de sănătate de pe suplimente.
Acestea sunt foarte importante şi, cel puţin la suplimentele comercializate legal, notificate la Ministerul Sănătăţii, fac parte dintre menţiunile aprobate de EFSA (Autoritatea Europeană a Siguranţei Alimentului).
Pe suplimentele destinate cu predilecţie femeilor e de aşteptat să găseşti menţiuni legate de activitatea hormonală, sănătatea oaselor, sănătatea pielii, părului şi unghiilor.
Cele destinate bărbaţilor se axează adesea pe efecte ajutătoare în privinţa funcţionării musculaturii, a nivelului energetic sau imunităţii generale.
Pe lângă menţiunile legate de acţiunea suplimentelor, nu uitaţi să verificaţi că suplimentul pe care l-aţi ales conţine date legate de ingrediente, mod de utilizare, precauţii, dată de expirare, condiţii de păstrare, producător sau distribuitor, doză etc.

Cititi mai mult: https://www.unica.ro/de-ce-avem-nevoie-de-vitamine-in-functie-de-sex-230270
<< Înapoi
Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora! Accept